Tips

Noen tips til deg som skal strikke med håndfarget garn!

Strikking

Hvert av de håndfargede garnhespene blir unikt. Selv når det er brukt samme farge på to hesper så kan det være merkbare forskjeller mellom de to. Det er mange faktorer som medvirker til dette (vannmengde, temperatur, fargemengde). Dette er uvant å forholde seg til for de som ikke har strikket med håndfarget garn før.

Dersom du først strikker opp det ene hespet og deretter bytter til det andre hespet kan du risikere at du får et tydelig skille der du bytter hespe.

Når du skal strikke et litt større plagg, slik at du må bruke 2 (eller flere) hesper garn av samme farge, prøv å strikke litt fra begge hespene samtidig. 3-4 omganger med det ene hespet, så 3-4 omganger med det andre. Slik fortsetter man igjennom arbeidet. Slik unngår man å få et tydelig skille mellom to hesper som kan ha litt ulik farge. En annen løsning kan være å strikke med dobbel tråd, dvs. en tråd fra hvert hespe samtidig.

Vask

Ferdige produkter av håndfarget garn kan vaskes som andre ullplagg. Ullprogram i vaskemaskin. Garnbasene jeg selger er av superwashbehandlet ull, så de tåler litt. Jeg vasker som regel mine ullprodukter for hånd. Det finnes forklaringer på Youtube, f.eks. denne:

Vask det ferdige plagget alene eller med lignende farger de første gangene.

Ved vask av ull bør du alltid bruke et vaskemiddel for ull og maksimum temperatur på 30 grader. 

Sentrifugering

Ull tåler fint sentrifugering. Jeg bruker 800-1200 rpm og legger så plagget til tørk på en ren flate, som regel gulvet.

Avfarging

Jeg skyller alltid det ferdig fargede hespet med ullvaskemiddel, men det er en liten risiko for at det «blør» litt farge den første gangen du vasker plagget, spesielt for de mest intense, mettede fargene. Det er derfor anbefalt at du vasker plagget alene eller med lignende farger de første gangene, slik som nevnt over. Dersom du skal strikke et plagg med to ulike farger, test garnet for avfarging først. Strikk en prøvelapp med begge farger som vaskes på samme måte som du ville vasket det ferdige plagget. Ta kontakt dersom du opplever at fargen smitter av!

 

Lykke til med prosjektet ditt!